Znáte velikonoční tradice?

Nela Ambrozková01.04.20205 min.Akce pro dětiZpět na výpis článků

Nejvýznamnějším křesťanským svátkem jsou Velikonoce, které jsou svátkem zmrtvýchvstání Ježíše Krista, které nastalo tři dny po jeho ukřižování, a také oslavou příchodu jara. Zajímavostí je, že Velikonoce připadají každý rok na jiné datum, protože samotný datum připadá na následující neděli prvního jarního úplňku. Ovšem pokud první jarní úplněk je v neděli, tak Velikonoce začínají až další neděli.

K Velikonocům patří i spousta lidových tradic, symbolů a zvyků. V některých koutech České republiky jsou zvyky a tradice trošku odlišné od ostatních, například na Rychnovsku chodí čtrnáct dní před Velikonocemi koledovat i ženské pohlaví nebo v některých obcích ženy polévají muže studenou vodou. Jedním z nejvíce typických symbolů pro Velikonoce je „pomlázka“ (někde také nazýváno: žila, šibačka, metla, dynovačka nebo korbáč), která se plete nejčastěji z vrbových proutků. Slovo pomlázka je s nevětší pravděpodobností od oslova „pomladit“, to souvisí se samotnou podstatou pomlázky, že muži šlehají ženy, aby byly zdravé a mladé. Ženy za vyšlehání daly mužům vajíčko, jako symbol života.  V dnešní době čím dál tím méně lidí umí uplést pomlázku, proto školy, firmy a nejrůznější organizace si najímají často animátory, kteří učí děti i dospělé, jak uplést pomlázku. „My samy děláme v období Velikonoc velkou škálu akcí, jak pro děti, tak i pro dospělé. Oblíbené je velmi pletení pomlázek, barvení vajíček, velikonoční zdobení perníčků, ochutnávky mazance a velikonočních beránku, fotokoutek s velikonoční tématikou, dětské dílničky, velikonoční soutěže a spousta dalšího. Realizovali jsme už spoustu originálních akcí na velikonoční témata. Záleží vždy na našem zákazníkovi, ať už je to velká nebo malá zakázka, vždy profesionálně připravíme akci jakéhokoliv druhu od A do Z.“ říká event manager agentury MARY & POPP´S AGENCY Zbyněk Severa.

 Mezi další tradice Velikonoc můžeme jednoznačně zařadit zdobení kraslic (vajíček). Existuje opravdu hodně možností, jak obarvit vajíčka například zdobení pomocí vosku, temperových barev, samolepek, fixů nebo dokonce pomocí laků na nehty a dalších. Mezi velmi oblíbenou tradicí mezi lidmi je pečení velikonočního beránka, mazance a jidášků. Beránek symbolizuje v židovské tradici boží stádo, které vede Hospodin. Mazanec se na Velikonoce podle tradice zadělává na Bílou sobotu a v dnešní době má sladkou chuť, stejně jako vánočka. Dříve se mazanec pekl více jako slané pečivo, jelikož pro spousta rodin byl drahý cukr. Velikonoční jidáše se pečou bb a mají symbolizovat provaz, na kterém se oběsil Jidáš Iškariotský, co zradil Ježíše. Jidáše jsou sladké pečivo z kynutého těsta, které se po vytáhnutí z trouby potírají medem.

Poslední neodmyslitelným a důležitým zvykem je samostatná velikonoční výzdoba, která by měla symbolizovat jaro. K výzdobě již tradičně patří hlavně velikonoční kraslice, které najdeme často zavěšené na větvičkách doma i venku. Mezi oblíbené dekorace řadíme i květiny a větvičky jívy (tzv. kočičky) ve váze. Větvičky se v dřívějších dobách i světily, aby ochraňovaly například pole a úrodu. Dnes se tento zvyk už moc nedodržuje, ale stále jsou „kočičky“ tradiční výzdobou na Velikonoce.



Velikonoce u Vás ve firmě určitě potěší vaše
zaměstnance nebo zákazníky. Neváhejte
nás kontaktovat, určitě společně vymyslíme
to nejlepší řešení jak si užít tento svátek.
 
Nela Ambrozková 
Copywrighter & bloger 

E: info@marypopps.cz 

Spolupracovali jsme s