Slavnostní otevření Automatických mlýnů v Pardubicích.

Diana Exnarová31.10.20234 min.Zpět na výpis článků
Spolupodíleli jsme se na krásné víkendové akci. Slavnostní otevření Automatických mlýnů v Pardubicích. Celé tři dny plné prohlídek a doprovodného programu zcela zdarma. Nechyběli ani stánky s nejrůznějším občerstvením. Prostě, když znovu vzkříšení této dominantní architektonicky významné budovy, tak se vší parádou. Nebylo, co vytknout.
Vše perfektně zorganizované. Vzhledem k hojné účasti a spokojených tváří návštěvníků lze soudit, že se akce vydařila.


Více jak sto let stará budova mlýna, kterou navrhl slavný architekt Josef Gočár v duchu rané moderny. Ano slyšíte správně, i když je toto jméno spjato s kubizmem. Se otevřela veřejnosti. Už to sice nejsou ty mlýny, které si mohou pamatovat bývalý zaměstnanci nebo jako já, když jsem měla možnost v rámci školy do těchto prostor nahlédnout.

Ovšem o to velké díky manželům Smetanových, kteří tento areál zakoupili a zabránili jeho chátrání. I když cesta k jeho znovuotevření v takové podobě, jaké ji můžeme vidět dnes, nebyla jednoduchá. 
Budova mlýna, v současné době vlastněná krajem, je místem pro sbírko-tvorbu, kde kraj vystavuje obrazy zakoupené za posledních 130 let. Ty jsou citlivě rozestavěny mezi mlýnské stroje, které nebyli odstraněny firmou Good Milch. Ta ukončila provoz v roce 2013 a v následujícím roce odmontovala většinu mlýnské technologie. V témže roce (2014 ) byla budova prohlášena za národní kulturní památku. Od té doby areál chátral, než ho v roce 2016 zakoupili manželé Smetanovi za částku 20 142 711 Kč, což odpovídá datumu narození jejich prvorozeného syna. Později samotnou budovu mlýna se silem na mouku prodali kraji, aby zde mohla vzniknout Gočárova galerie. Neboť budovu nemohli veřejně užívat. Důvod? Protipožární směrnice v ČR neumožnuje užívat budovu, která má dřevěnou konstrukci s více, než třemi patry a výškou přesahující 13 m. Čemuž pětipodlažní budova mlýna s 24 metry jaksi neodpovídá. A tak jediné možné řešení, aby nedošlo k odstranění této dřevěné konstrukce, bylo vytvořit zde galerii a dřevěnou konstrukci prohlásit za součást výstavy. Tím byla udělena výjimka z protipožárních norem. Jak důmyslné řešení.

V areálu mlýna dále naleznete nově postavenou budovu, kde se nachází městská galerie Gampa, která je naopak od té krajské určená umělcům z celého světa. Ti sem mohou přijet tvořit, experimentovat a vystavovat svá díla. Návštěva galerie je zcela zdarma. V patře pak naleznete velmi zajímavé polymerické dílny. Tato část je pojmenovaná jako Sféra.

Budova, kterou projektoval architekt Šepka je zajímavá svou netradiční '' fasádou '', která je tvořená speciálním materiálem zvaným Korten. Má připomínat rezivějící železo. Celá budova je úmyslně vytvořená z červených cihel a betonu. Nejen proto, že krásně zapadá do celého areálu, ale zároveň je to snadno opravitelný prostor.
V neposlední řadě zde naleznete budovu sila, která je ve vlastnictví rodiny Smetanových včetně přilehlých pozemků. V rámci rekonstrukce zde byly zpřístupněny sýpky na obilí a vy tak máte jedinečnou možnost si je prohlédnout zevnitř. Nad sýpkami naleznete audiovizuální sál, kde se pořádají menší divadelní představení, koncerty, plesy a galavečery. Pomyslnou třešničku na dortu tomuto místu dává střecha sila. Mít možnost si zde užít západ slunce se sklenkou Prosecca je k nezaplacení.

Velmi důležitou informací taktéž je, že přestavbu z 80% hradili evropské fondy, aby mohl vzniknout tento otevřený prostor určený pro veřejnost. Plný umění, na podporu vzdělání mládeže a společenských akcí. Samozřejmě by to nešlo i bez dalších osob a to manželů Smetanových, kraje a města.  

Proč toto všechno vím? Asi jak už tušíte, byla jsem tam. Ovšem v pozici průvodkyně a i tak to ve mě zanechalo příjemné okouzlení. Výše napsaný text je hodně zkrácený výklad. Co tím chtěla autorka vlastně sdělit? Stále se v mých článcích dočítáte, jak jsme někde zajišťovali catering, zábavu pro děti i dospělé. Na této akci byla naše role odlišná od těch běžných. Zajistit velké množství průvodkyň a průvodců, kteří ve dvojici na střídačku provázeli celým areálem s 15 minutovým rozestupem byla zase ukázka toho, že pro nás není nic nemožné.

Kdo jsme? Jsme: www.marypopps.cz
Těšíme se na vaše další zajímavé poptávky.

POSLAT POPTÁVKU

 



  
Pro více informací nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.
Rádi s Vámi realizujeme osobní setkání a společně
připravíme nezapomenutelný zážitek.

Diana Exnarová 

Copywrighter & bloger

E: info@marypopps.cz

 

 

Spolupracovali jsme s